Bij het opzetten van een cybersecurityprogramma stellen organisaties zich vaak de vraag hoe ze cyber-weerbaarheid kunnen bereiken, of in welke volwassenheidsfase ze zich bevinden. Echter, de kracht van een effectief cybersecurityprogramma schuilt in het vinden van de juiste balans tussen deze twee aspecten. Als deze balans ontbreekt, ontstaat er ruimte voor cybercriminelen om schade aan te richten. Het NIST-framework is het ideale instrument om deze cruciale balans te realiseren.
Digitale Transformatie en Cybersecurity: Het NIST-framework
Het NIST Cybersecurity Framework
Het National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft als antwoord op deze uitdagingen het NIST Cybersecurity Framework (NIST-CSF) ontwikkeld. Dit framework biedt een gestructureerde benadering voor het beheren en verbeteren van de cybersecurity van een organisatie. Het NIST-CSF bestaat uit vijf kernelementen: identify, protect, detect, respond en recover. Deze elementen vormen de ruggengraat van een doeltreffend cybersecurityprogramma.
De basis voor cybersecurityprogramma’s
Het NIST-CSF fungeert als het fundament waarop organisaties hun cybersecurityprogramma’s kunnen bouwen. Het stelt hen in staat om hun beveiligingsinspanningen op een gestructureerde en meetbare manier te organiseren. Maar hoe zorgt het NIST-CSF voor weerbaarheid en volwassenheid?
Volwassenheid en Weerbaarheid
Organisaties hebben de neiging om te leunen op een van de twee assen: volwassenheid en weerbaarheid. Volwassenheid heeft betrekking op de capaciteit van een organisatie om haar processen te beheren en verbeteren. Weerbaarheid draait om de mogelijkheid om te reageren op en te herstellen van beveiligingsincidenten.
Wanneer een organisatie te zwaar leunt op volwassenheid, kunnen ze overmatig gefocust zijn op naleving en procesoptimalisatie. Dit kan leiden tot een zekere mate van starheid, waardoor ze kwetsbaar blijven voor snelle en wendbare cyberaanvallen.
Aan de andere kant, als de focus te sterk ligt op weerbaarheid, kan dit leiden tot een reactieve benadering van cybersecurity, waarbij de organisatie constant bezig is met het bestrijden van incidenten zonder een solide basis van volwassen processen.
De kracht van balans
Het NIST-CSF biedt organisaties de mogelijkheid om deze twee assen in evenwicht te brengen. Het identificeert niet alleen beveiligingsrisico’s (identify) en beveiligt kritieke assets (protect), maar benadrukt ook de noodzaak van continue detectie (detect), respons op incidenten (respond) en herstel (recover).
Het meten van succes
Een van de meest waardevolle aspecten van het NIST-CSF is de meetbaarheid. Organisaties kunnen hun vooruitgang volgen en benchmarken tegen een Control Framework (richtlijnen en best practices) gebaseerd op het NIST-CSF. Dit maakt het mogelijk om duidelijk te zien hoe ‘goed’ eruitziet en om concrete stappen te ondernemen om dat niveau te bereiken.
Conclusie
In een tijd waarin digitale bedreigingen blijven evolueren, is het NIST Cybersecurity Framework een krachtig instrument om te bepalen hoe ‘cyber-weerbaar’ een organisatie is en om de basis te leggen voor een effectief cybersecurityprogramma. Het balanceert volwassenheid en weerbaarheid en biedt meetbare doelen voor verbetering.
Vanuit ROUR ondersteunen wij onze opdrachtgevers met het versterken van cyberweerbaarheid en volwassenheid om zo incidenten te voorkomen. Dat doen we langs de componenten van het NIST Cybersecurity Framework: Identify, Protect, Detect, Respond en Recover. Niet alleen de focus op het herstel na een incident, maar (vooral) op versterking van de weerbaarheid levert de meerwaarde op voor de opdrachtgever. Meer weten over cybersecurity of digitale transformatie? Neem dan contact met ons op.