Digitale Transformatie en Cybersecurity: Digitale Valkuilen

In een wereld waarin technologie voortdurend evolueert, worden we dagelijks geconfronteerd met nieuwe kansen en uitdagingen. Een van de grootste uitdagingen is het waarborgen van onze digitale veiligheid, vooral in een tijd waarin cyberdreigingen en datalekken aan de orde van de dag zijn.

Deze week belichten we enkele van de meest voorkomende valkuilen in cybersecurity. Hoewel ze misschien voor de hand liggen, blijven ze helaas nog steeds veelvuldig voorkomen en resulteren ze vaak in datalekken met aanzienlijke financiƫle gevolgen. Dit werd onlangs opnieuw bevestigd in het 2023 Cost of a Data Breach Report van IBM, waaruit blijkt dat de gemiddelde kosten van een datalek in 2023 $4,45 miljoen bedroegen.

 

1) – Zwakke wachtwoorden:

Ja, wellicht voor de hand liggend, maar het gebruik van zwakke wachtwoorden blijft een van de grootste beveiligingsrisico’s voor je digitale veiligheid. Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en wellicht een wachtwoordmanager kan je digitale veiligheid aanzienlijk versterken. Verplicht daarnaast meervoudige authenticatie voor toegang tot accounts (minimaal op essentiĆ«le netwerken en systemen). Zo beperk je het risico dat er toegang wordt verkregen met gestolen of gehackte inloggegevens.

 

2) – Gebrek aan beleid en training:

Een organisatie zonder een duidelijk cybersecurity-beleid en onvoldoende training voor medewerkers legt de rode loper uit voor beveiligingslekken. Bewustwording van best practices en het volgen van protocollen zijn van cruciaal belang in de strijd tegen cyberdreigingen.

 

3) – Ongepatchte systemen:

Het negeren van software-updates met de nieuwste beveiligingspatches is als een open uitnodiging voor cybercriminelen om binnen te komen. Regelmatige updates zijn een niet te missen stap om je systemen te beschermen.

 

4) – Onvoldoende gegevensbeheersing:

Het waarborgen van de veiligheid van gevoelige gegevens is van het grootste belang, vooral in een tijdperk van voortdurende datadreigingen. Encryptie en andere beschermingsmaatregelen zijn onmisbaar om datalekken te voorkomen.

 

5) – Slecht toegangsbeheer:

Het principe van ‘meer is beter’ geldt niet voor het toekennen van privileges. Het kan juist leiden tot beveiligingsinbreuken. Strak toegangsbeheer en alleen de benodigde rechten toewijzen zijn de sleutel tot een veilige digitale omgeving.

 

Een krachtige cybersecuritystrategie is onmisbaar voor een succesvolle digitale transformatie. Het waarborgen van een veilige en leefbare digitale wereld vereist dat beveiliging voorop staat. Bij ROUR staan we klaar om onze klanten in alle facetten van cybersecurity (en de gehele digitale transformatie) te ondersteunen. Meer weten over Cybersecurity of de digitale transformatie? Neem dan contact met ons op.

Meer nieuws

Informatie- en datamanager gezocht voor WLGroep

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? WLGroep is op zoek naar een gepassioneerde Informatie- en Datamanager…

Digitale Transformatie en AI: ROUR x Transformers Group

Een spannende nieuwe connectie die veel deuren opent voor de digitale transformatie…

Digitale Transformatie en Cybersecurity: Het NIST-framework

De kracht van een effectief cybersecurityprogramma schuilt in het vinden van de juiste …