Innoveren

Auteur

Rosanne Boudestijn

Vertaler

Willen innoveren, een andere organisatiestructuur of de introductie van een nieuw systeem brengt nieuwe werkwijzen, en daarmee veranderingen, met zich mee. Succesvol veranderen vraagt veelal om betrokkenheid van de gehele organisatie. Hoe doe je dat? 

Creëer een plaats waar men mag meedoen, meedenken en op de hoogte wordt gehouden.

De methodiek ‘het veranderwiel’ is een mooi voorbeeld. De tool biedt de mogelijkheid geïnteresseerd te zijn in de mening van iedereen die met de verandering mee moet. Daarbij geeft het hun de mogelijkheid mee te denken, doen en creëren zodat zij zich mede-eigenaar en medeverantwoordelijk voelen.

Het veranderwiel kun je zien als gespreksmethodiek in een interactieve werkvorm die alle deelnemers meeneemt in een veranderproces. Deelnemers vinden gezamenlijk antwoorden op vragen, ontwikkelen originele ideeën en oplossingen en formuleren vervolgstappen om deze concreet te maken op plezierige wijze. Een diverse club aan mensen zal leiden tot de beste resultaten. Medewerkers krijgen een vraagstelling op tafel gelegd, schetsen hun ideale toekomstbeeld, bekijken inspirerende voorbeelden van anderen en leren denken vanuit de behoeften en wensen van de gehele organisatie. Vervolgens zetten ze samen vervolgstappen om hun ideeën concreet en actiegericht te maken. De methode geeft de organisatie het gevoel dat zij een stem hebben.

Daarbij adviseren we altijd iemand de belangrijke rol te geven van content-journalist. Deze journalist zorgt ervoor dat het proces dat tijdens het veranderwiel wordt doorlopen bij de rest van de organisatie en stakeholders terecht komt. Hij of zij maakt het wiel inzichtelijk en geeft het een podium. Denk bijvoorbeeld aan een leuke vlog!

Dat leidt tot meer fanatieke, enthousiaste mensen die mee willen werken aan de verandering.

Gerelateerde berichten

Onze praatplaten brachten weer veel moois

Visualiseren met praatplaten

Genereren van meerwaarde

Ons team hanteert hiervoor de volgende aanpak voor het genereren van de meeste meerwaarde:

Wat is de meerwaarde van een ecosysteem samenwerking met ROUR?

Samenwerking in een ecosysteem